Dota 2 är ett strategispel med fantasytema

Dota 2 eller Defense of the Ancients som det egentligen heter är en uppföljare till sin populära föregångare. Dota 2 är ett strategispel med fantasytema som blivit en succé över hela världen. Betaversionen släpptes redan år 2011 och fick då testas av vissa spelare. Den färdiga versionen lanserades 2013 och sedan dess har det anordnas flera mästerskap och turneringar i spelet. Du kan till och med betta på olika spelsajter på vilket lag du tror ska vinna. Dota 2 är i sig helt gratis att spela men du kan köpa till vapen och utrustning för att uppgradera din karaktär och på så sätt göra spelet mer spännande. För att spela Dota 2 behöver du ha plattformen Steam installerad på din dator. Det går lika bra att spela oavsett om du har en Mac eller Windows dator. Spelet är även kompatibelt med operativsystemet Linux.

Första delen i spelet kallad Dota släpptes redan år 2003 och la grunden till uppföljaren som kom att bli världens populäraste onlinespel. Dota 2 syns ofta i populärkulturen och har nämnts både i låtar och olika filmer. På Youtube kan du hitta miljontals klipp med sekvenser från olika matcher och turneringar. De framgångsrika lagen och spelarna ses lite som kändisar och publik reser från hela världen för att se dem spela i de olika turneringarna. År 2016 hade spelet Dota 2 delat ut hela 66 miljoner dollar i prispengar i olika turneringar. Summan för hela e-sportbranschen är 220 miljoner vilket sätter perspektiv på hur stort Dota 2 faktiskt är. Även om det kommer nya onlinespel som vill konkurrera finns det inget som tyder på att Dota 2 skulle minska i popularitet den närmaste tiden. De fortsätter istället att stärka sin position.

Hur du spelar Dota 2

Dota 2 går ut på att två lag som kallas för Dire och Radiant möter varandra på en slags arena som är densamma varje gång. Lagen börjar i två olika hörn av banan vilket också är deras baser. Det finns även ett antal torn som är där för att försvara varje bas. Målet med spelet är alltså att lagen ska förstöra de motståndarnas torn och på så sätt få tillgång till deras bas. Ett lag består alltid av 5 stycken spelare som styr varsin hjälte. Denna hjälte kan uppgraderas med tiden och bli bättre på olika färdigheter. Spelarna kan också ta en liten genväg och köpa sig till bättre utrustning. Varje lag har även ett antal datorstyrda enheter till sin hjälp. Dessa börjar med jämna mellanrum vandra mot motståndarens bas för att göra skada. Dock är den skadan minimal i jämförelse med hjältarna.

Turneringar och mästerskap

E-sporten har växt sig otroligt populär och det är faktiskt tack vare Dota 2 som det idag finns så stora pengar i prispotterna. Idag anordnas det regelbundet olika tävlingar och mästerskap i spelet. Den största tävlingen om året går av stapeln i Seattle och det är tillverkaren Valve som står bakom. Detta är inte bara den största tävlingen i Dota 2 utan den största e-sporttävlingen i hela världen. Skulle du lyckas vinna denna kan du börja kalla dig ekonomiskt oberoende. Turneringen som går under namnet The International sänds på den populära streamingkanalen Twitch och du vanligtvis också kan se det på tv. En gång har turneringen vunnits av ett svenskt lag vid namn Alliance. De gick då hem med en prissumma på 9 miljoner kronor. Dota 2 är även ett återkommande inslag på eventen Dreamhack som går av stapeln varje år i Jönköping.

Vad Dota 2 har betytt för gamingvärlden?

Redan två månader innan Dota 2 lanserades slog det rekord för det mest visade spelet på Steam någonsin. Faktum är att Dota 2 i maj 2013 hade fler spelare på Steam än resten av topp tio kombinerat. Dota 2 höll topplaceringen tills år 2017 när de fick se sig förbipasserande av spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds. När det spelas en turnering i Dota 2 är det ofta miljoner människor som streamar och följer matcherna. Spelets popularitet har gjort att tillverkaren Valve släppt flera olika produkter som kläder, posters och accessoarer med bilder på de olika hjältarna och annat som förknippas med spelet. Det finns även dokumentär vid namn Free to play som följer tre av spelarna när de ska delta i 2011 års upplaga av The international. I Asien finns det till och med skolor som undervisar sina elever om grunderna i spelet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *