Minecraft är ett äventyrsspel som

Minecraft är ett äventyrsspel som är baserat på block. Spelet är utvecklat av den svenske Markus Persson och har fortsatt att vidareutvecklas av spelbolaget Mojang AB som Persson är grundare till. Minecraft släpptes för första gången 2009 och den fullständiga versionen ska ha släppts den 18 november 2011. Under spelets existens har det förändrats och utvecklats hela tiden. Minecrafts popularitet är enorm och har passerat över 100 000 000 sålda exemplar över olika plattformar. Spelkritiker har för det mesta haft en väldigt positiv inställning till Minecraft då det är mycket spännande men samtidigt barnvänligt och billigt. Minecraft är också känt för att vara mod-kompatibelt (modifikation av spelet),vilket gör det ännu mer spännande och kreativt för användaren.

Spelet består av kubikmeterblock och utöver dessa finns det olika varelser, bland annat vilda och tama djur samt onaturliga monster såsom zombies, skelett, creepers, endermen med flera. Miljön varierar i spelet och kallas för “Biomes”. Det finns vanlig barrskog och lövskogs-biome men också öken, frusen barrskog (snow biome), träsk, djungel, mörk ekskog (tät skog), savann och sist men inte minst, svampskogs-biome där träden ersätts med stora svampar. Det finns också olika världar. Man börjar i den vanliga Biome-världen och sedan är det möjligt att bygga en portal till Nether- och Ender-världen. Nether kan liknas vid helvetet och där finns det flertalet monster. Ender-världen symboliserar slutet där man behöver döda en drake för att vinna. Dock tar spelet inte slut där.

Vad går spelet ut på?

Beroende på vilket spelläge det spelas i går spelet ut på olika saker. Det finns tre olika spellägen att välja bland; survival, creative samt hardcore. Hardcore är en svårare version av survival där världen försvinner när spelaren dör. Spelar man survival eller hardcore går spelet ut på att överleva i miljön genom att bygga hus, döda djur och monster, tillverka armor och vapen och så vidare. Om det liras på Creative Mode, det kreativa läget, är spelet friare och det är möjligt att göra som man vill. I detta läge finns det tillgång till alla block och det är även möjligt att flyga. Detta är bra om man ska bygga städer eller någon form av bana där man senare kan spela i survival mode tillsammans med kompisar.

Bra med spelet

Spelet kan vara extremt invecklat om man vill men det är även väldigt kreativt och passar därmed de allra flesta. PEGI ligger på 7 år men det debatteras vare sig man kan vara yngre eller inte. Spelet är näst intill oändlig. Även om man kommer till Ender-världen och lyckas döda draken är spelet inte över utan det är fortfarande möjligt att gå tillbaka till sitt hus, mata sina kor, hacka guld och järn och så vidare. På så sätt kan man ha oändligt kul i flera timmar. Minecraft går även att spela på servrar online. Där byggs speciella banor och städer att ta del av. Spelar man offline är det möjligt att pausa spelet när som helst och göra något annan för en stund.

Plattformar

Eftersom spelet är så pass populärt är det numera möjligt att spela det på Windows, Mac OS, Android, iOS, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch, Wii U, Xbox One, Raspberry Pi, Apple TV och Linux. Det finns dock vissa variationer på olika plattformar, bland annat är kontrollerna olika och vissa funktioner är inte tillgängliga på alla plattformar, till exempel går det inte att sprinta på Xbox. För att modda krävs det också att man använder någon form av personlig dator. Förut kunde man inte använda texturepacks (förändrar spelets utseende) eller skins (förändrar gubbens utseende) på plattformar annat än datorer men numera kan man köpa texture packs till Xbox One, Playstation 4 etcetera.

Sammanfattning

Minecraft är ett utvecklande, kreativt och tillfredsställande spel. Vissa tycker till och med att det är stressänkande medan andra tycker att det är aningen läskigt i hardcore- och survival-mode. Spelet hittas på de flesta plattformar och är väldigt modifikationskompatibelt, vilket gör det extra kreativt. Det här är ett spel som passar alla som gillar att bygga och tänka utanför lådan och det spelas av både små och stora. Med andra ord kan hela familjer spela det. Spelet är också billigt och har en engångskostnad på runt 200 kronor. Med tanke på hur enkelt spelet är att lära sig och alla dess andra fördelar rekommenderas Minecraft både för dig som är en avancerad spelare och för dig som just har kommit igång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *