PlayerUnknown’s Battlegrounds är ett onlinespel

PlayerUnknown’s Battlegrounds är ett onlinespel som har utvecklats av företaget PUBG Corporation. Det sydkoreanska företaget som utvecklade spelet tog inspiration från den japanska filmen Battle Royal när de skapade det. I filmen är det 100 stycken japanska skolungdomar som är tvungna att slåss för sina liv på order av den japanska regeringen. På samma sätt fungerar det i spelet där upp till 100 spelare hamnar på en ö och måste hämta vapen för att överleva.

Målet med spelet är att samla på dig vapen och döda dina motståndare samtidigt som du undviker att själv bli dödad. Under tiden som spelet pågår kommer kartan då spelar på att bli mindre och mindre vilket tvingar dig till att möta dina motspelare. Den sista spelaren eller lag som överlever vinner då rundan. Spelet släpptes först till PC via plattformen Steam där du även hittar andra populära onlinespel som Dota 2 och Counter-Strike.

Gameplay

I PlayerUnknown möter upp till 100 spelare varandra samtidigt på en specifik bana. Det handlar om ett klassiskt “siste man vinner” där alla kämpar för att hålla sig vid liv så länge som möjligt. En spelare kan välja om denne vill spela för sig själv eller ingå i ett team av max fyra personer. Varje runda börjar med att alla spelare hoppar ner från luften i en fallskärm och landar på spelplanen.

Du hamnar på olika delar av kartan varje gång du startar en ny spelomgång. Det är alltså upp till dig som spelare att avgöra när det är som bäst att droppa fallskärmen. I början har du inga vapen på dig utan måste börja leta efter detta i olika byggnader. Här kan du även hitta bilar eller andra transportmedel, skydd och ammunition. Vissa röda zoner har bättre vapen än resten av kartan.

Hur vinner du i PlayerUnknown’s Battlegrounds

Desto längre du spelar desto mer kommer spelplanen som du befinner dig på att krympa. Om du befinner dig utanför detta område kommer du ta stor skada eller till och med dö om du inte flyttar till säker mark inom en rimlig tid. Detta beror på att det ska bli svårare för dig att undvika motståndare. Du kommer få ett meddelande i form av röda blinkade lampor som säger att ska förflytta dig.

En spelrunda i PlayerUnknown’s Battlegrounds tar sällan mer än cirka 30 minuter. Efter varje spelomgång är avklarad blir du belönad med spelets valuta – beroende på hur bra du presterade. Det som mäts är hur länge du överlevde, hur många motståndare du dödade och hur mycket skada du gjorde. Valutan kan du sedan använda för att ändra utseendet på din karaktär eller för att lägga till egna detaljer på dina vapen.

Tävlingar inom player unknown

Precis som med de flesta onlinespel så anordnas det flera olika tävlingar och turneringar inom PlayerUnknown’s Battlegrounds. Ett event som blev mycket uppmärksammat var det som hölls av Bluehole för att fira att det sålts över 2 miljoner kopior av spelet. Detta var ett välgörenhetsevent där 128 spelare bjöds in att spela på sin twitch-kanal. Totalt lyckades tittarna och spelarna samla in hela 120 000 dollar till Gamers Outreach Foundation som för folk samman genom videospel.

I augusti 2017 anordnades den första stora turneringen i Battlegrounds där prispotten låg på hela 350 000 dollar. Olika events hölls för de som spelade själva, de som spelade i lag om två och de som var ett team. Varje turnering hade tre rundor där den som fick högst poäng sammanlagt på dessa tre vann turneringen. Då tillverkarna fortfarande arbetar med att utveckla spelet har de ingen brådska med att göra det stort inom e-sport.

Recensioner och mottagning av spelet

Spelet har ända sedan det lanserades mottagit främst positiv kritik. De slog dessutom flera rekord på Steam när det gick om Dota 2 som plattformens mest populära spel. I September år 2017 var det 1,3 miljoner spelare som var inloggade samtidigt. En månad senare hade denna siffran ökat till 2 miljoner. PlayerUnknown’s Battlegrounds ses som en förebild när det kommer till denna typen av spel, trots att det lanserades så sent som 2017.

Vilka konsoler finns det till?

PlayerUnknown’s Battlegrounds släpptes först till Windows där det spelas via Steam. Det är också den överlägset populäraste versionen. Nu finns det även en version som är tillgänglig för xbox. Du kan antingen ladda ner spelet direkt till din konsol eller köpa det i en spelbutik. Här finns det även specifika kläder och andra detaljer som inte finns i PC-versionen. Det går även rykten om att det planeras en version till PS4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *