Populära onlineserien Counter-Strike

Counter-Strike: Global Offensive är den fjärde delen i den populära onlineserien Counter-Strike. Spelet benämns oftast bara som CS och släpptes år 2012. Här tävlar två stycken lag mot varandra – terroristerna och anti-terroristerna. Båda lagens uppgift är att förgöra varandra samtidigt som de även har ett annat delmål. Terroristerna ska försöka plantera en bomb eller vakta gisslan. Anti-terroristerna ska antingen hindra att bomben placeras ut eller hindra den från att sprängas. De ska även rädda den tillfångatagna gisslan. Det finns åtta olika spelplaner som alla har olika funktioner och egenskaper. Denna version av spelet tillåter dessutom spelare att anordna spel på sina egna servrar med specialdesignade kartor. Spelet anordnar dessutom turneringar där lag tävlar mot varandra om prestigefyllda priser.

Counter-Strike: Global Offensive är utvecklad av Valve Corporation och uppföljaren till Counter-Strike: Source. Innan det officiella spelets lanserades en betaversion som utvalda spelare fick prova på. Efter ett par små buggar som rättades till, släpptes spelet till allmänheten. Det fanns ett tag planer på att göra en version där spelare från både Windows, OS X och Playstation 3 spelade tillsammans men dessa slopades. Anledningen till detta är att det skiljer så mycket i laddningstider och spelet skulle isåfall börja hacka. Även efter att spelet lanserades har Valve fortsatt att uppdatera det med nya kartor och vapen. År 2014 lades speciella spellistor till som ersatte den musik som finns i spelet från början. Om du vinner en runda är det din musik som spelas i slutet.

Utveckling av Gameplay

Global Offensive är uppbyggt på liknande sätt som sina föregångare. Det är två lag som tävlar mot varandra och ska utföra vissa uppgifter. När en spelomgång är klar rankas alla spelare på sina individuella färdigheter. Du som spelar får sedan belöningar som du kan använda för att uppgradera dina vapen. Om du klarar av dina extra uppgifter får du dessutom bonusar. Du kan också få straffavdrag om du till exempel skulle döda dina motståndare. Det finns fem olika kategorier av vapen som du kan köpa. Alla vapen gör olika mycket skada. Det finns även handgranater och rökbomber som du kan använda för att förhindra dina motståndare. Det finns en träningsbana där du kan lära dig hur alla vapen fungerar.

Om du är en ensam spelare så matchar Steam dig med andra spelare som ligger på samma nivå. De använder sig av ett så kallat Valve Anti-Cheat för att förhindra fusk och hackning. I Global Offensive måste du vara extra försiktig när du har blivit dödad eftersom du inte blir återupplivad på en gång. Under tiden som spelare har blivit bättre har det också utvecklats olika taktiker som lag använder under spelet. Om ett lag ska ta över ett område är det vanligt att allihopa rusar in till området på samma gång. Detta är speciellt användbart om tiden håller på att gå ut och det är bråttom att till exempel plantera bomben. I Global Offensive introducerades flera nya vapen.

Professionella tävlingar och kritik av spelet

Counter-Strike: Global Offensive har sin egen e-sportliga precis som de andra av CS-spelen. Här tävlar professionella spelare mot varandra om stora pengar. Turneringar runt om i världen anordnas både av tillverkaren Valve samt även fristående företag. De största turneringarna har prispotter på runt 250 000 dollar. Den största prispotten delades ut i en turnering som gick av stapeln år 2016 där det var hela 1,000,000 miljoner dollar som delades ut till vinnaren. Counter-Strike: Global Offensive har även varit inblandat i en skandal när ett lag medvetet förlorade i en turnering. Detta lag blev då förbjudet från att delta i framtida turneringar. Counter-Strike: Global Offensive är även väldigt stort på bettingsajter och du kan spela på vem du tror ska vinna turneringen.

Counter-Strike: Global Offensive har överlag mottagit väldigt positiva recensioner från olika speltidningar och liknande. Det har sedan det lanserades legat stadigt på topplistorna hos Steam som ett av de mest spelade onlinespelen. Spelet tog även emot det prestigefyllda priset eSports Game of the Year på galan The Game Awards. Det som gör att folk är så förtjusta i spelet är att Valve har hållit fast vid konceptet från föregångaren. Detta är alltså bara en förbättrad och snyggare version av spelet. De fans som har hängt med från början kommer alltså att älska spelet. Det finns dock vissa som kritiserar skillnaderna mellan spelen på de olika konsolerna. De hävdar att det inte är samma känsla att spela CS med en joystick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *