Spel League Of Legends

Detta spel har med tiden blivit mycket populärt och det spelas av mängder av spelare online världen över. I oktober månad år 2012 hade spelet registrerat 70 miljoner och år 2013, i mars månad, uppnåddes en toppnotering av hela 5 miljoner som samtidigt spelade spelet i fråga. LoL är ett mycket konkurrenskraftigt spel samt ett av de populäraste i kategorin e-sport. Detta dataspel spelas i lag online och tillhör en genre som heter Multiplayer Online Battle Arena och brukar förkortas MOBA. Spelet utvecklades av Riot Games för Windows och det finns nuförtiden även tillgängligt för Mac OS X. I början låg spelet på Riot Games servrar på GOA men på senare tid har det sålts till det kinesiska företaget Tencent Holdings Limited.

LoL är ett spel som har inspirerats av den anpassade och populära kartan, utformad av Steve “Guinsoo” Feak, i spelet Warcraft III Defense of the Ancients: Allstars. Det sistnämnda är för övrigt ett spel som i och för sig också har StarCraft-scenariot Aeon of Strife som förebild. League of Legends annonserades ut hösten 2008 men kom inte ut på den internationella marknaden förrän under hösten året efter, alltså 2009. Spelet var i början endast tillgängligt för Microsofts operativsystem Windows och fanns på den tiden endast i en beta-version för Apples system Mac OS. Numera finns en uppdaterad version av LoL för Mac. Det går också att spela League of Legends i GNU/Linux-system genom att installera en extra mjukvara.

Fyra kartor

Spelet består av fyra kartor, eller banor. Twisted Treeline heter den minsta kartan, där är spelarna tre mot tre. I kartan som har fått namnet Summoners Rift är spelarna fem mot fem. Denna lite större karta, eller bana, är den vanligaste och en rankning efter spelarnas skicklighet finns här. Summoners Rift är helt klart den populäraste kartan i League of Legends. Spelarna konkurrerar för att förstöra en fiendebyggnad som heter Nexus. Denna bevakas av fiendelaget bestående av flera defensiva strukturer som kallas för torn. De två sista och återstående banorna, eller kartorna, är The Crystal Scar samt Howling Abyss. I dessa två är också spelarantalet fem mot fem. Det brukar normalt ta en halvtimme eller tre kvart att spela samt avsluta en match.

Turneringar

Flera turneringar i LoL har organiserats genom åren. 2010 gick World Cyber Games av stapeln i Los Angeles i USA. Där fanns det tävlande lag från Kina, Europa och USA. Det amerikanska laget CLG vann turneringen och tog hem priset på 7 000 dollar. Spelet nådde ännu högre höjder genom det första världsmästerskapet i juni 2011. Turneringen, som tog plats i Sverige och hette DreamHack, gav 100 000 dollar i vinster. Det europeiska laget Fnatic besegrade de övriga lagen från Europa, USA och Asien och vann 50 000 dollar. Tävlingen var mycket populär och fler än 1,6 miljoner åskådare världen över såg eventet direktsänt genom streaming. Det registrerades en siffra på mer än 210 000 tittare vid en och samma tidpunkt under en av semifinalerna.

Speciella spellägen

Riot Games började 2013 släppa ett antal speciella tidsbegränsade spellägen. Dessa speciella lägen skulle vanligtvis vara tillgängliga i två veckor och sedan ha gått i pension. Riot meddelade att “Rotating Games Mode” skulle bli en återkommande händelse år 2016, så varje helg skulle ett tidigare spelat spelläge bli tillgängligt igen. Spellägena i den nuvarande rotationen inkluderar nio olika lägen, några exempel på dessa är bland andra Ascension, Nemesis Draft, Nexus Siege, Ultra Rapid Fire (URF), One For All (Summoner’s Rift), Doom Bots of Doom, Hunt of Blood Moon och Legend of the Poro King. Speciella spellägen som inte ses i rotationen är Hexakill (Summoner’s Rift), One For All (Howling Abyss), Definitely Not Dominion, Black Market Brawlers samt Snowdown Showdown.

Typer av mästare

Den 17 mars år 2018 fanns det 140 mästare i LoL. League of Legends delar upp sina mästare på ett antal sätt. Den viktigaste skillnaden är den typ av skada en mästare delar ut. Vissa mästare ger i stor utsträckning fysisk skada, vilket motsätts av rustningsstaten och andra mästare ger i stor utsträckning magisk skada, vilket motsätts av den magiska motståndsstaten. Vissa mästare hanterar en kombination av båda och kan välja vilken som ska betonas och vissa sällsynta förmågor handlar om “sanna” skador som inte kan lindras av vare sig rustning eller magiskt motstånd. Riot Games har klassificerat alla mästare som en av sex typer för att hjälpa nybörjare. Inte alla mästare passar förstås perfekt sin typ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *