Tv spel i genren action.

Grand Theft Auto V är ett tv-spel i genren action. Det är utvecklat av Rockstar North och utgivare är Rockstar Games. Den första utgåvan av spelet kom i september 2013 till Playstation 3 och Xbox 360. På sen höst året efter kom spelet till Playstation 4 och Xbox One. Spelet släpptes också till PC i april 2015. Precis som namnet antyder är Grand Theft Auto V den femte stora titeln i Grand Theft Auto-spelserien men det är totalt sett det femtonde spelet i serien. Grand Theft Auto V förkortas vanligtvis till GTA V, det är det vanligaste att säga i folkmun. Det är ett mycket populärt spel som spelas i en öppen värld, och är ett så kallat tredjepersonsskjutar-spel.

Grand Theft Auto V började utvecklas ganska kort efter att Grand Theft Auto 4 var färdigt. Utvecklarna ville förbättra spelmekaniken och gav därför spelet tre huvudpersoner som spelaren kan växla emellan. Spelet utspelas i en fiktiv stad som kallas Los Santos i staten San Andreas, och den är baserad på nutida Los Angeles och södra Kalifornien. Grand Theft Auto V är ett spel som blivit hyllat av många spelrecensenter, både för sin handling, spelmekanik och presentation. Spelet slog flera försäljningsrekord när det gavs ut, och tjänade in 800 miljoner dollar bara under det första dygnet på marknaden, och det drog in över 1 miljard dollar under de tre första dagarna. Det är därmed världens snabbast säljande underhållningsprodukt.

Spelets början

Som tidigare nämnt kan man spela som tre olika huvudpersoner i Grand Theft Auto V, de tre är Michael Townley, Trevor Philips och Franklin Clinton. Spelet börjar med ett bankrån i Ludendorff, North Yankton. Bankrånet genomförs av Michael, Trevor och två medbrottslingar. I flykten från banken dör medbrottslingarna, och Trevor flyr då han tror att även Michael blivit dödad. Men Michael överlevde och bor med sin familj i Los Santos under vittnesskydd. Michael träffar Franklin när denne ska återhämta Michaels sons bil på grund av försenade betalningar. Michael ligger då gömd i baksätet och hotar Franklin med pistol samtidigt som han beordrar honom att krascha bilen in i bilfirman. Franklin får givetvis sparken men han och Michael påbörjar en vänskap efter händelsen.

Trevor dyker upp

När Michael blir skyldig en knarkkung pengar tar han hjälp av Franklin att råna en guldsmedsaffär. När Trevor får höra om rånet inser han att det måste vara Michael som genomfört det och förstår att han inte alls är död. Så han spårar upp Michael och de återupptar sin vänskap. Senare i spelet blir Michael tvingad av två FBI-agenter att genomföra operationer tillsammans med Trevor och Franklin för att underminera deras konkurrent, myndigheten IAA. Sedan fortsätter historian i den andan och man gör olika uppdrag med de olika spelkaraktärerna. Spelet har en rik handling och en genomtänkt story som man inte tröttnar på att spela. Det gör spelet mycket intressantare att man kan spela som tre olika karaktärer.

Spelets upplägg

Som tidigare nämnt är det ett actionspel som man spelar i tredjepersonsperspektiv i en spelvärld som är öppen. Man kan röra sig under ett stort område. För att bekämpa sina fiender kan man både gå i närstrid eller skjuta och även använda sprängmedel. För att röra sig runt i världen kan man springa, simma, klättra eller köra olika fordon. Målet med spelet är att slutföra uppdrag för att komma vidare i spelet. Gör man olagliga handlingar så kommer brottsbekämpande myndigheter att reagera. Spelaren kan när som helst byta mellan de tre huvudpersonerna, som alla har sina egna förmågor. Spelvärlden är större än i de tidigare spelen, och därför kan man nu använda flygplan och vattenskotrar för att förflytta sig.

Mer spelupplägg och Grand Theft Auto Online

Som spelare har man utrustats med fallskärm, dykutrustning och smarttelefon. Smarttelefonen har många funktioner såsom att kontakta sina vänner och surfa på spelets internet. På internet kan du sälja fastigheter och liknande. Man kan också köpa vapen- och fordonsuppgraderingar och ändra sitt utseende genom att köpa kläder, smycken och tatueringar. Spelet har ett flerspelarläge som kallas Grand Theft Auto Online. Det är en helt separat spelupplevelse. I flerspelarläget rör du dig fritt i Los Santos med upp till 30 stycken spelare (inklusive dig själv). Det finns både tävlingsinriktade och kooperativa spellägen. Olika spelare kan gå ihop i gäng för att tillsammans slutföra jobb. När man deltar i flerspelarmatcher vinner man erfarenhetspoäng till sitt gäng. Det finns mycket att göra i spelet och du lär inte bli uttråkad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *