Allt du behöver veta om PS5 – Frågor och svar

Allt du behöver veta om PS5 – Frågor och svar

Playstation 5

Sonys senaste spelkonsoll är PlayStation 5 (PS5), som lanserades i november 2020. PS5 är en efterföljaren av företagets enormt framgångsrika PS4 och erbjuder en rad nya funktioner och förbättrad prestanda.

Om du funderar på att köpa en PS5, eller om du redan har en och vill veta mer om den, kan du läsa vidare om några av de vanligaste frågorna och svaren här nedanför.

När släpptes Sony Playstation 5?

Lanseringen av Playstation 5 var mycket efterlängtad av spelare över hela världen. Slutligen, den 19 november 2020, var väntan över och nästa generations spelkonsoler släpptes.

Hur mycket kostar Playstation 5

När Playstation 5 lanserades i slutet av november 2020 , den kostade då 5 990 kr för standardversionen och 4 990 kr för den digitala versionen.

Med det sagt kan Playstation 5 vara betydligt dyrare när den köps begagnad. Detta beror på att utbudet av konsoller än så länge är fortfarande är relativt begränsade, vilket i sin tur skapar stor efterfrågan och därmed ett högre pris.

Varför är det så svårt att få tag på ett Playstation 5?

Tyvärr finns det flera anledningar till varför det är svårt att få tag på en Playstation 5 just nu.

En stor anledning är att det fortfarande råder global brist på halvledare, vilket innebär att det inte finns tillräckligt med chips för att bygga konsolerna. Denna brist har påverkat hela elektronikindustrin och inte bara spelkonsoler.

När nya spelkonsoler lanseras är det oftast alltid väldigt stor efterfrågan till en början. Detta beror naturligtvis på att alla vill vara en av de första att äga den senaste och bästa konsolen. Denna höga efterfrågan leder tyvärr ofta till att konsolerna säljs ut mycket snabbt.

Dessutom finns det tyvärr många människor som snabbt köper upp alla lager av spelkonsoler för att sedan sälja dem till ett mycket högre pris. Detta kallas ”scalping” och gör det hela ännu mer komplicerat.

Var köper jag ett Playstation 5?

Om du är intresserad av att köpa PS5, så kan det på grund av det begränsade utbudet vara svårt att få tag på ett PS5. Hur får man tag på ett Playstation 5 då? Här är de två sätten du kan köpa ett:

Köpa begagnat Playstation 5

Att köpa ett kan begagnat Playstation 5 vara ett bra alternativ om du inte har emot att betala lite extra för konsolen. Detta kanske låter lite bakvänt eftersom konsolen är begagnad, men det finns som sagt många människor som köper de senaste konsolerna så fort de kommer ut och sedan snabbt säljer dem igen till ett dyrare pris för att tjäna pengar.

Håll koll på butikers lager

Om du vill köpa en PS5 så snart som möjligt är det förstås viktigt att du vet när konsolen kommer in i lager igen. Det bästa sättet att göra detta är att hålla ett öga på de olika återförsäljarnas webbplatser och sociala medier. På så sätt kan du snabbt agera så fort nya lager annonseras.

Vad är skillnaden mellan PS5 och PS5 Digital Edition?

Egentligen är det ingen större skillnad mellan de två versionerna av PS5. Den enda verkliga skillnaden är att PS5 levereras med en Blu-ray-skivenhet medan PS5 Digital Edition inte gör det. Det betyder att om du vill spela fysiska spel måste du köpa PS5, men om du bara vill spela digitala spel kan du spara lite pengar och köpa PS5.

Konsolerna har således inga andra skillnader i fråga om prestanda eller tekniska specifikationerna.

Kommer Playstation 5 att finnas i andra färger?

I skrivande stund finns det inga andra färger eller mönster tillgängliga för någon av PS5-varianterna. Så om du letar efter en konsol i en viss färg eller med en viss design får du vänta tills Sony isåfall skulle släppa detta framöver. Just nu finns Playstation 5 bara i vit färg.

Vad ingår när man köper Playstation 5?

Om du köper ett Playstation 5 från butik får du alltid med följande artiklar:

  • Själva PS5-konsolen
  • PS5-kontrollen (kallad ”DualSense”-kontrollen)
  • En laddningskabel från USB Typ-C till Typ A för DualSense-kontrollen
  • En HDMI-kabel (kompatibel med Ultra High Speed enligt definitionen i HDMI v2.1)
  • En strömkabel

Beroende på varifrån du köper ditt Playstation 5 kan du även få med ytterligare saker, såsom spel eller hörlurar. Dessa varor ingår dock inte i alla butiker, så kontrollera vad du får med innan du beställer ditt PS5.

Kan man spela i 4k på Playstation 5?

Ja, det är möjligt att spela Playstation 5 spel i 4k, förutsatt att din tv eller skärm du spelar på är 4k-kompatibel.

Hur hög Fps kan man spela på Playstation 5?

Med Playstation 5 kan du spela spel med 120 fps, förutsatt att din tv eller bildskärm har en HDMI 2.1-port.

Vad är speciellt med DualSense-kontrollen?

DualSense-kontrollen är den nya kontrollern för Playstation 5. Den har flera nya och förbättrade funktioner jämfört med den tidigare PS4-handkontrollen Dualshock.

Den största skillnaden mellan den nya DualSense-kontrollen och den tidigare Dualshock-kontrollen är dock den haptiska feedbacken (vibrationerna). Samt de adaptiva R2 och L2 knapparna som ger en mer realistisk känsla när du spelar.

Kan man använda en gammal PS4-kontroll till PS5?

Ja, du kan använda en gammal PS4-kontroll till PS5. Alla funktioner i PS5 kommer dock inte att vara tillgängliga när du använder en äldre handkontroll. Det är även möjligt att använda kontrollen från tredje part.

Kommer det att komma PS5 Pro?

Än så länge har det ännu inte släppts några officiella uttalanden från Sony där de meddelat om en PS5 Pro. Det är dock inte omöjligt att Sony kommer att släppa en kraftfullare version av PS5 i framtiden, vilket de har gjort med tidigare konsoler (t.ex. PS4 Pro).

Kan Playstation 5 spela äldre spel?

Ja, det är möjligt att spela äldre spel på Playstation 5. Konsolen är bakåtkompatibel med de flesta Playstation 4-spel. Du kan alltså fortsätta att spela dina favoritspel från PS4 på den nya PS5-konsolen.

Vill du publicera dina texter här?

Vi erbjuder alla våra läsare möjligheten att få publicera sina spelrelaterade texter här på Superplay. Tillvägagångssättet är enkelt, kontakta oss via vårt kontaktformulär så går vi vidare med processen via mail.

skicka in bidrag