Tips att tänka på när du ska anordna ett lan 

Tips att tänka på när du ska anordna ett lan 

lana

Om du gillar att spela dator- eller tv-spel med dina vänner kommer du älska att lana. Det kan dock vara mycket arbete att ordna ett lan, men det är oftast alltid värt det när alla är samlade och har det roligt tillsammans.

Men hur ska man tänka när man ska anordna ett lan, och vad bör man ta hänsyn till? Nedan följer några av Superplays bästa tips.

Anpassa efter lanets behov

Innan vi sätter igång och börja lista de olika saker som är viktigt att tänka på, är det viktigt att poängtera att alla lan inte kräver samma saker. Precis som med alla andra evenemang har alla sina egna specifika krav och egenheter som du måste anpassa dig till.

Vissa lans kan vara mycket avslappnade med bara några vänner som träffas, medan andra kan vara mer organiserade evenemang med hundratals människor. Det finns också lan som fokuserar på olika spel eller genrer, så det är viktigt att ta reda på vilka behov ditt lan har innan något annat.

Ta därför alla våra tips med en nya salt och fundera på hur de kan tillämpas på ditt egen lan.

1. Vart ska lanet vara?

Detta är förmodligen en av de viktigaste frågorna som man måste ta ställning till när man anordnar ett lan. Du måste se till att alla som kommer får plats med din dator eller spelkonsoll, och att de har någonstans att sitta.

Var du ska ha lanet beror såklart på hur många du planerar ska komma. Om det bara är en liten grupp vänner kan ni kanske ha den hemma hos någon. Men om du förväntar dig en större skara måste du kanske överväga att hyra en större lokal, som t.ex. en festlokal.

Du måste även fundera på om var och en av alla som kommer ska ta med bord och stol själv, eller om du som anordnar lanet kan tillhandahålla dessa saker. Om du hyr en större lokal kan det exempelvis vara värt att kontrollera om de har några möbler som du kan låna.

Om du ska hyra lokal är det även klokt att alltid kolla upp hur många personer som max får vistas där.

2. Hur ska datorerna eller konsolerna få el?

Detta är en annan viktig fråga att ta ställning till, särskilt om du planerar att ha många gäster på besök. Du måste se till att alla som kommer kan koppla in sin dator eller konsol samt skärm till ett vägguttag.

Om du hyr en lokal bör detta inte vara något problem eftersom de sannolikt har tillräckligt med uttag för alla. Men om du har lan hemma hos någon kan du behöva överväga att köpa eller be alla gäster ta med sig skarvsladdar, så att flera enheter kan anslutas till ett uttag.

Var även noga med att alla gäster inte kopplar in sig på samma fas, så att ingen säkring går.

3. Hur är det med tillgången till internet?

En stabil internetuppkoppling är bland de viktigaste sakerna som du behöver för att lyckas med din lan. Utan det kan folk inte spela de flesta spel tillsammans, och ett långsamt nätverk kommer göra vilket lan som helst till ett fiasko.

Det finns två sätt att tillhandahålla internetuppkoppling för ditt lan. Det första är att använda en enda router och låta alla ansluta trådlöst till den. Detta kan fungera bra för små lan, men kan bli svårare ju fler personer som deltar eftersom routern kanske inte kan hantera all trafik.

Det andra alternativet är att varje person tar med sig sin egen router och ansluter den till en central switch. Detta är vanligtvis det bästa alternativet för större lan:s, eftersom det kan ge mer stabilitet och hastighet. Det kräver dock mer organisation från din sida, eftersom du behöver för att se till att allas router är korrekt konfigurerad.

4. Vilken mat och dryck ska du tillhandahålla?

Mat och dryck är alltid viktigt att tänka på när man anordnar ett evenemang, och ett lan är inte annorlunda. Du måste se till att alla som kommer har tillräckligt med mat och dryck så att de kan hålla sig fokuserade på sina spel.

Vad du erbjuder beror naturligtvis på hur långt lanet är och hur många som kommer. För ett kort lan med bara några få vänner kanske du kan klara dig med att bara tillhandahålla snacks och drycker. Men för ett längre evenemang med fler personer måste du tänka på catering eller beställa mat.

Med det sagt kan du även köra på att alla tar med sig snacks och dryck var för sig. Detta kommer spara dig en hel del pengar och tid. Men framförallt så kommer alla deltagare att kunna införskaffa sig just de saker som de vill ha att äta och dricka på under lanet.

Ska du ha ett inträdespris?

Frågan gällande inträdespris är kanske endast relevant för dig som arrangerar ett större lan där du hyr en lokal och anlitar en cateringfirma eller liknande. Om så är fallet måste du se till att kostnaden för evenemanget täcks av deltagaravgifterna.

Men även om du inte hyr en lokal eller anlitar cateringföretag kan du överväga att ta ut en inträdesavgift. Detta kan hjälpa till att täcka kostnader för till exempel internet, mat och dryck och andra utgifter som du ådrar dig.

Det är förstås helt upp till dig om du vill ta ut en inträdesavgift eller inte. Om du bestämmer dig för att göra det, se bara till att alla som kommer vet om det i förväg.

5. Se till att anordna några tävlingar med priser

Sist men inte minst glöm inte att anordna några tävlingar som du och dina gäster kan tävla i under lanet! Vi människor älskar att tävla och det är ett bra sätt att göra ditt lan mer underhållande.

Tänk på vilken typ av spel som folk kommer att spela och hitta på några roliga tävlingar som alla kan delta i. Du kan till och med erbjuda priser till vinnarna, vilket kommer att göra folk ännu mer intresserade av att vara med i tävlingarna, och göra lanet ännu roligare.

Vill du publicera dina texter här?

Vi erbjuder alla våra läsare möjligheten att få publicera sina spelrelaterade texter här på Superplay. Tillvägagångssättet är enkelt, kontakta oss via vårt kontaktformulär så går vi vidare med processen via mail.

skicka in bidrag