Vad är skillnaden mellan Xbox Series X och Xbox Series S?

Vad är skillnaden mellan Xbox Series X och Xbox Series S?

Vad är skillnaden mellan Xbox Series X och Xbox Series S?

Det har redan gått nästan två år sedan Microsoft släppte sina senaste två spelkonsoler Xbox Series X och Xbox Series S. Till skillnad från tidigare lanseringar av deras spelkonsoler introducerade de år 2020 alltså två stycken olika konsoler samtidigt. Den dyrare varienten Xbox Series X, och den billigare varianten Xbox Series S.

Nu när dessa konsoller äntligen blivit lättare att få tag på, till skillnad från när konsolerna lanserades för två år sedan, är det väldigt många människor som ställer sig frågan ”vad är skillnaden mellan dessa två konsoler?”.

Den absolut tydligaste skillnaden är såklart priset på de två olika konsolerna, men det intressanta är såklart varför Xbox Series X och Xbox Series S har så pass stor prisskillnad. I skrivande stund kostar nämligen att Xbox Series X omkring 5 695 kr, medan ett Xbox Series S endast kostar cirka 3 200 kr.

I den här omfattande guiden kring skillnaderna mellan Xbox Series X och Xbox Series S kommer vi dyka och titta på alla detaljer som skiljer dessa två spelkonsoler ifrån varandra, så att du lättare ska kunna avgöra vilket Xbox som passar dig bäst.

Färg och storlek

Den första skillnaden som man snabbt kan se med blotta ögat är att de två spelkonsolerna verkligen inte ser likadana ut. Xbox Series X är helt svart, medan Xbox Series S är vitgrå. Storleksskillnaden är också betydande, där Xbox Series X är ungefär tre gånger så stor som Xbox Series S.

Anledningen till denna skillnad i storlek beror delvis på att Xbox Series X har en inbyggd diskläsare, medan Xbox Series S inte har det. Det betyder att om du vill spela fysiska skivor på din konsol måste du köpa den dyrare Xbox Series X.

Mått och vikt för Xbox Series X

15,1 cm x 15,1 cm

x 30,1 cm

4,4 kg

Mått och vikt för Xbox Series S

6,5 cm x 15,1 cm

x 27,5 cm

1,9 kg

Processorkraft, bildfrekvens och grafik

Vi vet att inte alla riktigt hänger med när man börjar tala om den tekniska sidan av spelkonsoler, men oroa dig inte, vi förklarar allt på ett sätt som alla kan förstå. Det viktigaste att veta när du tittar på skillnaderna mellan dessa två konsoler är att Xbox Series X är kraftfullare än Xbox Series S.

Detta innebär med andra ord, att om du vill ha den bästa möjliga spelupplevelsen är Xbox Series X alternativet för dig. Om du däremot inte är intresserad av att spela de senaste och bästa spelen på högsta möjliga grafik och upplösning eller om du har en stramare budget kan den billigare Xbox Series S vara ett bättre val för dig.

För missförstå oss inte, Xbox Series S är också en väldigt kraftfull konsol som kommer ge dig en grym spelupplevelse med bra grafik också. Men den är helt enkelt inte riktigt lika bra som den dyrare varianten Xbox Series X.

För er som vill ta del av de tekniska detaljer som skiljer dessa två konsoler ifrån varandra har vi sammanställt allt detta här nedanför:

Teknisk info för Xbox Series X

 • Custom AMD Zen 2 åttakärnig processor
 • 3,8 GHz CPU
 • 16 GB GDDR6 RAM
 • 12 Teraflops processorkraft
 • Bildfrekvens upp till 120 fps
 • Spelupplösning i 4K
 • Upp till 8 K High Dynamic Range

Teknisk info för Xbox Series S

 • Custom AMD Zen 2 åttakärnig processor
 • 3,6 GHz CPU
 • 10 GB GDDR6 RAM
 • 4 Teraflops processorkraft
 • Bildfrekvens upp till 120 fps
 • Spelupplösning i 1440p
 • Upp till 8 K High Dynamic Range

Minnesutrymme

Förutom dessa skillnader är en annan viktig skillnad mellan dessa två konsoler mängden lagringsutrymme som de erbjuder. Xbox Series X har 1 TB inbyggd lagringsplats, medan Xbox Series S endast har 512 GB.

Bägge konsolerna använder SSDs för lagring, vilket innebär att spelen laddas snabbare och att det praktiskt taget inte finns någon väntetid när du vill börja spela. Men ju mer lagringsutrymme en konsol har, desto fler spel kan du installera och ha redo att spela när som helst.

Båda konsolerna gör det dock möjligt att utöka lagringsutrymmet genom att ansluta en separata externa hårddiskar. Värt att notera är att det endast är Xboxs egna externa Seagate Storage Expansion Card för Xbox Series X/S som stödjer möjligheten för att lagra Xbox Series X/S-optimeringar på spel.

Så om du har externa USB 3.0-enheter kan dessa endast lagra Xbox One, Xbox 360 och tidigare Xbox spel.

Kontrollen som kommer med

När du köper någon av dessa två konsoler levereras båda som standard med en handkontroll. Handkontrollerna är samma för båda konsolerna, så det finns ingen skillnad där. Det enda som är värt att notera är att Xbox Series X levereras med en handkontroll svart, medan den handkontroll som kommer med Xbox Series S är vit.

Vilka är de gemensamma funktionerna hos Xbox Series X och Xbox Series S?

Nu när vi har tittat på de viktigaste skillnaderna mellan dessa två konsoler kan det vara på sin plats att vi även tar en titt på några av de funktioner som Xbox Series X och Xbox Series S har gemensamt.

För det första är båda konsolerna kompatibla med alla Xbox One-tillbehör och Xbox One spel. Så om du har några handkontroller, headset eller spel som du använde eller spelade på ditt Xbox One kan du fortsätta att använda dem på någon av de nya konsolerna.

Dessutom har båda konsolerna quick resume, vilket innebär du kan hoppa in där du slutade snabbare i flera spel samtidigt. Så om du vill växla mellan olika spel snabbt och enkelt kommer den här funktionen att vara praktisk.

Båda konsolerna har också stöd för höga bildfrekvenser på upp till 120 fps, detta är goda nyheter för spelare som vill ha en jämn och responsiv spelupplevelse.

Båda konsolerna har dessutom stöd för DirectX raytracing, vilket gör så att spel kan se mer realistisk ut än någonsin tidigare genom att realistiskt simulera hur ljuset beter sig i verkligheten.

Här nedanför har du en sammanfattning av alla de punkter som Microsoft själva säger är gemensamt mellan Xbox Series X och Xbox Series S:

 • Quick Resume
 • DirectX Raytracing
 • Variable Rate Shading
 • Spatialljud
 • Spela med upp till 120 FPS
 • Smart Delivery
 • Spela tusentals spel från fyra generationer
 • Fungerar med dina Xbox One-speltillbehör
 • Tillgång till över 100 spel med Xbox Game Pass

Ska man köpa Xbox Series X eller Xbox Series S?

Så med alla dessa olikheter och likheter sammanfattade, vilket xbox ska man köpa? Svaret på denna fråga beror helt på vad du värderar högst när det kommer till vad du vill ha från din spelkonsol.

Om du letar efter den mest kraftfulla konsolen på marknaden med bästa möjliga grafik och prestanda är Xbox Series X konsolen för dig. Om du däremot letar efter ett mer prisvärt alternativ som fortfarande erbjuder fantastiska spelupplevelser är Xbox Series S alternativet för dig.

Båda konsolerna är bra alternativ och kommer att ge dig många timmars spelglädje. Så det handlar egentligen om vad du letar efter i en konsol och hur mycket du är villig att spendera. Oavsett vilken Xbox Series konsol du väljer kommer du garanterat att ha en fantastisk spelupplevelse!

Vill du publicera dina texter här?

Vi erbjuder alla våra läsare möjligheten att få publicera sina spelrelaterade texter här på Superplay. Tillvägagångssättet är enkelt, kontakta oss via vårt kontaktformulär så går vi vidare med processen via mail.

skicka in bidrag